Jongerendebat over ‘Grensland’ met staatssecretaris Knops en Burgemeester Roemer in Gemeentehuis Heerlen

Meer dan 40 leerlingen van Limburgse scholen debatteerden in het gemeentehuis van Heerlen om een manifest te schrijven voor de Grenslandconferentie.  Aan het eind van de dag boden ze hun manifest aan, aan de Staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, Raymond Knops en aan de waarnemend burgemeester van Heerlen Emile Roemer. Op 9 mei hebben ze het manifest gepresenteerd op de Grenslandconferentie.

Belangrijkste punten waren dat de jongeren meer uitwisseling wilden met leeftijdsgenoten in de grensregio, meer kansen om elkaars taal en cultuur te leren, en meer samenwerking tussen sectoren om mobiliteit, werk en scholing in de grenslanden eenvoudiger én toegankelijker te maken.

Een groepje bepleitte dat er meer samenwerking tussen scholen in het grensgebied moet komen om het welzijn van de leerlingen te vergroten en van elkaar te leren hoe je jongeren minder stress kunt bieden.

Dit overstijgende denken in het belang van alle jongeren raakte de staatssecretaris en burgemeester zeer. Nooit eerder maakten we vanuit IDEA  mee dat autoriteiten ze snel een idee van jongeren concreet toezegden: er komt nu in de grensregio een ontmoetingscentrum voor jongeren uit de regio waar dialoog, debat, kunstuitingen plaatsvinden om van elkaar te leren en samen de uitdagingen aan te gaan en voor te leggen aan de bestuurders. Niet voor niets werd er een groepsfoto gemaakt met trotse deelnemers en hun manifest! Ook wij waren super enthousiast over het resultaat!

Yvonne Heselmans begeleidde de dag en Daan Welling organiseerde het samen met provincie Limburg, de stad Heerlen en onderwijsinstellingen in de regio. Dank aan iedereen die hierin samenwerkte. Het evenement stond in het teken van de Karlpreisse.